Kinderen

Bij Tandheelkunde Venray zijn uw kinderen van harte welkom. Wij zijn een echte gezinspraktijk en besteden veel aandacht aan kinderen. De meeste gaatjes ontstaan tussen het vierde en eenentwintigste levensjaar, dus nemen wij de tijd om het kindergebit goed in de gaten te houden en te beschermen tegen gaatjes.

Eerste bezoek aan de tandarts

Kinderen zijn nooit te jong om mee te gaan naar een tandartsbezoek. Het kind kan op jonge leeftijd spelenderwijs kennis maken met de tandarts en de omgeving. Wij adviseren om een kind vanaf 2 jaar mee te nemen, zodat het kind rustig kan wennen aan de situatie. Wanneer uw kind zich op zijn gemak voelt in de behandelkamer, stelt de tandarts voor om plaats te nemen in de behandelstoel. Mogelijk controleert hij op dit moment voor het eerst het gebit van uw kind en telt de tanden en kiezen.

Periodieke controle bij kinderen

Zodra uw kind gewend is geraakt aan de tandarts voeren we periodieke controles uit. Bij deze controles onderzoeken we de algehele gezondheid van het kindergebit en tellen we de tanden en kiezen. Ons team geeft tips voor het tandenpoetsen, over voedingsmiddelen en over het effect van eten en drinken op het gebit. Dit doen wij op een begrijpelijke en speelse manier.

Gaatjes vullen

Bij de periodieke controle onderzoekt de tandarts het gebit van uw kind op gaatjes. Ontstaat er een gaatje, dan gaat hij hier zorgvuldig mee om. De tandarts neemt de tijd om het ontstaan en het vullen van het gaatje op een begrijpelijke manier met u en uw kind te bespreken. We communiceren op een open, eerlijke en begrijpelijke manier met uw kind, zodat uw kind weet wat er gaat gebeuren. Daarmee willen wij voorkomen dat het kind onnodig bang wordt voor de tandarts.

Tanden wisselen

De eerste nieuwe kiezen komen door wanneer uw kind 5 à 6 jaar oud is. Deze kiezen komen door achter de laatste kiezen van het melkgebit. Dit gebeurt vaak zonder dat uw of uw kind het merkt, want er vallen geen melkkiezen uit bij het doorkomen van deze kiezen. Het wisselen van de rest van de tanden en kiezen valt wel op: bij het doorkomen van een nieuwe tand of kies valt er een melktand of –kies uit. Een kind is ongeveer 13 jaar wanneer alle tanden en kiezen gewisseld zijn. Daarna komen er nog twee grote kiezen door. Tussen de 18 en 24 jaar komen er nog vier verstandskiezen door achter in de mond.

Preventieve behandelingen voor kinderen

De tandarts voert preventieve behandelingen uit om de gezondheid van de mond te behouden en het ontstaan van gaatjes te voorkomen. Vooral bij kinderen is dit belangrijk, omdat zij het grootste risico lopen om gaatjes te krijgen.

Tanden en kiezen sealen

Pas doorgebroken kiezen hebben diepe groeven. In deze groeven blijven gemakkelijk voedselresten en bacteriën achter. Deze bacteriën veroorzaken gaatjes in de kies. Zelfs goed tandenpoetsen is in dit geval niet voldoende, omdat de groeven te diep zijn om goed te reinigen met een tandenborstel. De tandarts sealt de bovenkant van de kies door een dun laagje composiet op de groeven te plaatsen. Dan kunnen er geen bacteriën en voedselresten achterblijven.

Fluoridebehandeling

Fluoride zorgt voor sterkere tanden en kiezen. Daarom bevatten veel tandpasta’s fluoride. Te veel fluoride is niet goed voor uw tanden, dus tandpasta’s bevatten een lage concentratie fluoride. Het Ivoren Kruis geeft het volgende advies voor het gebruik van fluoride bij kinderen:

  • 0 en 1 jaar oud: Zodra de eerste tand doorbreekt één keer per dag met fluoride peutertandpasta poetsen.
  • 2 tot 4 jaar oud: Twee keer per dag met fluoride peutertandpasta poetsen.
  • 5 jaar en ouder: Twee keer per dag met fluoridetandpasta voor volwassenen poetsen.

Om het risico van gaatjes (caries) te minimeren voert de tandarts vaak een aanvullende fluoridebehandeling uit bij uw kind, zodat de tanden en kiezen sterker worden en minder gevoelig zijn voor gaatjes.

Vergoeding van tandartsbehandelingen voor kinderen

De meeste tandheelkundige behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten van periodieke controles, preventie en behandelingen. Beugels, kroon- en brugwerk worden echter niet vergoed vanuit de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering, dan vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten vaak wel. Informeer bij uw verzekeraar naar de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding.

Tips voor de mondhygiëne van uw kind

Het gebit is belangrijk om te kauwen, bijten, slikken en spreken. Omdat er in de mond van een kind geen volwassen tanden passen, komen er eerst melktanden door. Dit melkgebit heeft een belangrijke invloed op de ontwikkeling van het blijvende gebit van uw kindje. Zo kunnen ontstekingen aan het melkgebit schade toebrengen aan de nog niet doorgebroken blijvende elementen. Daarnaast kunnen melktanden en -kiezen met gaatjes de aangrenzende tanden aantasten. Het is dan ook van groot belang om de tanden en kiezen van uw kind goed te verzorgen. Wij hebben een aantal tips voor een optimale mondhygiëne van uw kind.

Tandenpoetsen

Wanneer het eerste tandje bij uw kind is doorgekomen, kunt u beginnen met poetsen. Gebruik hiervoor een kleine tandenborstel met zachte haren. Daarnaast raden wij aan om een speciale peutertandpasta met fluoride te gebruiken. Fluoride maakt het gebit sterker en voorkomt dat er gaatjes en kiezen ontstaan. Om het poetsen leuk te maken, kunt u een tandenborstel met een afbeelding van Dora, Cars, een prinses of superheld voor uw kind aanschaffen.

Als u de tanden gaat poetsen kunt u het beste achter uw kindje gaan staan en poetsen in een vaste volgorde; binnenkant, buitenkant, onderkant, bovenkant. Neem tijdens het poetsen altijd een rand van het tandvlees mee om te voorkomen dat het tandvlees gaat ontsteken. Tot de leeftijd van twee jaar is het voldoende om één keer per dag te poetsen. Wanneer uw kind twee jaar of ouder is dient u twee keer per dag te poetsen.

Creëer sterke tanden met gezond eten

Het is heel verleidelijk om uw kind een glas frisdrank of snoep voor te zetten. In frisdrank zit echter veel suiker en zuur, dat het tandglazuur aantast. Ook zorgt het regelmatig eten van suikers voor tandplak. Geef uw daarom liever smakelijk fruit en knapperige groenten als tussendoortje. Snijd het fruit en groenten in leuke figuurtjes om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor uw kind. Daarnaast is vitamine D een goede aanvulling op de dagelijkse voedselinname van uw kind.

Neem uw kind mee tijdens de halfjaarlijkse controle

Om ervoor te zorgen dat uw kind went aan de tandarts, raden wij aan om hem of haar mee te nemen tijdens uw periodieke controle. De tandarts kan gedurende deze checks het (melk)gebit controleren op gaatjes, tandvleesontstekingen en overige orale aandoeningen. Deze controles gaan altijd spelenderwijs, zodat uw kind niet bang wordt.

Poets niet te snel na het eten

Het is misschien heel verleidelijk om direct na het eten tanden te poetsen. Wanneer u direct na het eten de tanden van uw kind poetst, is de kans echter groter dat u het tandglazuur van uw kind aantast. Laat uw kindje daarom na het eten zijn of haar mond spoelen met water en wacht ongeveer 30 minuten voordat u de tanden poetst. Indien het ’s ochtendsvroeg vaak spitsuur bij u thuis is, kunt u er ook voor kiezen om de tanden te poetsen voor het ontbijt. Het is erg belangrijk dat het plaklaagje wat in de nacht is opgebouwd wordt weggepoetst.

Vergeet niet om regelmatig de tandenborstel te vervangen

Het is belangrijk om de tandenborstel iedere drie tot vier maanden te vervangen, omdat de haren scheef gaan staan. Hierdoor wordt het lastiger om het gebit goed te reinigen. Is uw kind verkouden geweest? Vergeet dan niet om de tandenborstel te vervangen. De haartjes van de tandenborstel zijn namelijk een broedplaats voor bacteriën.

Onze behandelingen die u laten stralen

Tandheelkunde Venray biedt u reguliere mondzorg en uiteenlopende specialistische behandelingen aan zoals vullingen, wortelkanaalbehandelingen en periodieke controles, gebitsrenovatie, implantaten, gebitsprotheses, klikgebitten, kronen, vast gebit in 1 dag, bruggen en hoogstaande esthetische tandheelkunde.